
הטוב ביותר: פרק 3 - הספורטאי הישראלי הטוב בכל הזמנים (חלק א)
19 דצמ 2024
6 min read
13
674
6
בטורים הקודמים ניסיתי לתת תשובה אובייקטיבית ככל שניתן לשתי שאלות מורכבות שיש לגביהן מחלוקת רבה – מיהי האולימפיאדה המוצלחת ביותר של המשלחת הישראלית ומהו ענף הספורט ההישגי ביותר שלנו. היום אעסוק בשאלה הקשה ביותר, בעלת הדעות השונות והמגוונות ביותר – מיהם הספורטאים האולימפיים הישראלים הגדולים בכל הזמנים.
את הטור אפצל לשני חלקים. בחלק הראשון אסביר כיצד נקבע הדירוג, מי הספורטאים שפספסו את הכניסה ל-20 הגדולים ולאחר מכן אפרט את מקומות 11-20. את העשירייה הראשונה אשמור לטור הבא.
כיצד נקבע הדירוג
על מנת לדרג את האולימפיאדות ואת ענפי הספורט המובילים השתמשתי במודל שבניתי לדירוג ההישגים באולימפיאדות, אותו פירטתי בהרחבה בטור על האולימפיאדה המוצלחת ביותר. בחינת ההישגים במשחקים אולימפיים זה מספיק לדעתי כדי לנתח ולבדוק מיהם בענפים המובילים, וכמובן כדי לדרג את האולימפיאדות עצמן. עם זאת, כדי לדרג את הספורטאים הפרטניים הטובים ביותר, אי אפשר לדעתי להסתכל רק על הישגים במשחקים אולימפיים, כי זה לא מייצג מספיק את הקריירה ההישגית שלהם. לכן, הוספתי לניקוד שקיבל כל ספורטאי על סמך ההישגים שלו במשחקים האולימפיים גם ניקוד על הישגים בתחרויות המטרה הנוספות שקיימות בכל הענפים - אליפויות עולם ואליפויות אירופה.
את ההישגים באליפויות עולם ואליפויות אירופה ניקדתי באופן הבא:
ניקוד בסיסי – באליפות עולם מדליית זהב שווה 8 נקודות, מדליית כסף שווה 5 נקודות ומדליית ארד שווה 3 נקודות. באליפויות אירופה מדליית זהב שווה 3 נקודות, מדליית כסף שווה 2 נקודות ומדליית ארד שווה נקודה אחת.
בונוס לענפים מובילים - לכל מדליה באליפות עולם באתלטיקה הוספתי בונוס של 3 נקודות ולכל מדליה באליפות עולם בשחייה ובהתעמלות מכשירים הוספתי בונוס של 2 נקודות. על הישגים באליפות אירופה לא הוספתי בונוס לענפים מובילים, מכיוון שבניגוד לענפים אחרים, דווקא בענפים אלה הצמרת העולמית אינה בהכרח אירופאית ולכן לא ראיתי הצדקה לבונוס כזה.
בונוס על אליפויות בתדירות נמוכה – הבונוס האחרון הוא תוספת של נקודה אחת לכל מדליה שהושגה באליפות עולם או אליפות אירופה שמתקיימת אחת לשנתיים ולא אחת לשנה. הסיבה היא שקשה יותר להגיע להישג בתחרות שמתקיימת אחת לשנתיים ביחס לתחרות שמתקיימת אחת לשנה.
אילו מדליות בתחרויות מטרה לא ניקדתי - ניקדתי רק הישגים בקטגוריות ומקצים שקיימים במשחקים האולימפיים. לדוגמא, לא ניקדתי מדליה במכשיר הכדור באליפות העולם בהתעמלות אומנותית, מדליה ב-50 מטר גב באליפות אירופה בשחייה וכו', מכיוון שאין באולימפיאדה מדליות בקטגוריות האלה. בנוסף, לא ניקדתי הישגים של הספורטאי כחלק מהישג קבוצתי, כדוגמת מדלייה לשליחים בשחייה, מדלייה קבוצתית בג'ודו וכו'.
הדירוג הוא פשוט – הניקוד של כל ספורטאי שווה לניקוד שהוא קיבל על הישגיו במשחקים האולימפיים, בהתאם למודל שהצגתי בטור הראשון, בתוספת הניקוד שהוא קיבל על הישגיו באליפויות עולם ואליפויות אירופה.
במקרה של שוויון בניקוד בין שני ספורטאים, והיו מקרים כאלה, שובר השוויון ייקבע באופן הבא:
1. אם לפחות אחד מהספורטאים זכה במדליה אולימפית, שובר השוויון הראשון הוא לפי הניקוד על הישגים במשחקים האולימפיים ושובר השוויון השני הוא לפי הניקוד באליפויות עולם. אם עדיין אין הכרעה אז שובר השוויון השלישי הוא לפי צבע המדליות – מי שהשיג מדליה נחשבת יותר בתחרות הנחשבת יותר ינצח בשובר השוויון.
2. אם אף אחד מהספורטאים לא זכה במדליה אולימפית, שובר השוויון הראשון יהיה לפי הניקוד באליפויות עולם ושובר השוויון השני יהיה הניקוד על הישגים במשחקים האולימפיים.
זהו, זו השיטה.
האם אפשר היה לחשוב על שיטת ניקוד ודירוג אחרת? בהחלט!
האם השיטה שלי טובה? לדעתי כן, אבל זה בסדר אם אחרים יחשבו אחרת.
האם השיטה שלי אובייקטיבית? חד משמעית!
מי לא נכנס לדירוג 20 הטובים בכל הזמנים
לפני שאציג את הדירוג של 20 הספורטאים האולימפיים הישראלים הטובים בכל הזמנים לפי המודל שלי, אני מרגיש חובה להתייחס לכמה שמות שאולי תופתעו מכך שאינם נכללים ברשימה הזו. מחוץ ל-20 הטובים יש לא פחות מ-5 מדליסטים אולימפיים, אחד מהם מדליסט זהב. אלה הם פיטר פלצ'יק (22), תם ראובני (24), אורן סמדג'ה (25), אבישג סמברג (26) ואורי ששון (27). הסיבה לכך שהם לא ברשימה היא שפרט פלצ'יק, הזכייה שלהם במדליה אולימפית הייתה ההישג האולימפי היחיד שזיכה אותם בניקוד. בנוסף, ההישגים שלהם באליפויות עולם ואירופה היו פחות מרשימים מספורטאים אחרים. תם ראובני הוא כידוע דוגמא קיצונית, שכן הוא טרם זכה במדליה כלשהי באליפות עולם או אירופה. לראובני וסמברג עוד יש קריירה ארוכה בה יוכלו להיכנס לרשימה וגם פלצ'יק עוד יכול להיכנס אליה.
מי שעוד נמצאים בקרבת 20 הטובים בכל הזמנים ובהחלט ראויים לציון אלה קטי ספיצ'קוב (21) ושגיא מוקי (23). את רשימת 30 הראשונים משלימים ורד בוסקילה וניקה קורניצקי (28), דריה אטמנוב (29) ומעיין דווידוביץ' (30).

מקומות 11-20 בדירוג הספורטאים האולימפיים הישראלים הטובים בכל הזמנים
20. רז הרשקו, ג'ודו (26 נקודות) – הרשימה נפתחת בסערה עם הראשונה מבין שלוש ספורטאיות על פעילות במקומות 18-20, שההכרעה ביניהן הייתה רק בשוברי שוויון. אין לי צל של ספק ששלושתן יעלו בדירוג כבר במחזור האולימפי הקרוב, בטח רז הרשקו שהפגינה במחזור האחרון דומיננטיות רבה במשקל שלה. להרשקו מדלית כסף אולימפית מפריז, מדלית ארד באליפות עולם ושלוש מדליות באליפויות אירופה (אחת זהב ושתי כסף).

19. ענבר לניר, ג'ודו (26 נקודות) – כאמור, גם ענבר לניר בשיא הקריירה ואופתע מאוד אם לא תשדרג את מיקומה במחזור האולימפי הקרוב. ללניר, בעלת סגנון הג'ודו מהאטרקטיביים בעולם, מדלית כסף אולימפית מפריז, מדלית זהב באליפות עולם ושתי מדליות ארד באליפויות אירופה.

18. שרון קנטור, גלישת רוח (26 נקודות) – גם אצל שרון קנטור הסיפור דומה לזה של הרשקו ולניר. היא אפילו צעירה מהן ועוד תשיג הרבה נקודות על הישגים בתחרויות המטרה. במקרה שלה התחרות על ייצוג במשחקים אולימפיים נוספים תהיה קשה במיוחד בגלל שהנבחרת הישראלית היא הטובה והמגוונת בעולם בדגם ה-iqfoil. יש לקנטור מדלית כסף אולימפית מפריז, מדלית זהב באליפות עולם ומדלית כסף באליפות אירופה.

17. שחר צוברי, גלישת רוח (27 נקודות) – עוד מדליסט אולימפי, הפעם אחד שכבר סיים את הקריירה כספורטאי עטור הישגים וכיום עושה קריירה מדהימה כאחד המאמנים הטובים בישראל. כל הספורטאים שאחריו בדירוג 20 הגדולים, וגם אלה שאורבים לו מחוץ לרשימה, הם ספורטאים פעילים שעוד יכולים לעקוף אותו, כך שסביר שזמנו ברשימת 20 הטובים מוגבל. לצוברי מדלית ארד אולימפית מבייג'ין, מדלית ארד באליפות עולם וחמש מדליות באליפויות אירופה (שתי זהב, שתי כסף ואחת ארד).

16. גוצ'ה ציציאשווילי, היאבקות (28 נקודות) – יש לדעתי שני שמות ברשימה שיפתיעו את מרבית הקוראים, גוצ'ה הוא הראשון שבהם, למרות שהוא ספורטאי עטור הישגים. ציציאשווילי השתתף בשלושה משחקים אולימפיים ובשניים מהם הגיע להישגים מרשימים – מקום חמישי באטלנטה ומקום שישי בסידני. בנוסף, יש לו שתי מדליות באליפויות עולם (זהב וכסף) ושלוש מדליות באליפויות אירופה (אחת כסף ושתי ארד).

15. עמית ענבר, גלישת רוח (30 נקודות) – עמיר ענבר הוא המדורג השני שלתחושתי המצאותו ברשימה תפתיע חלק מהקוראים. הוא לא זכה במדליה אולימפית, אבל סיים פעמיים בעשירייה - מקום שביעי בסידני ומקום שמיני בברצלונה. עם זאת, ההצלחות הגדולות שלו בקריירה היו מחוץ למשחקים האולימפיים. הוא זכה בשלוש מדליות כסף באליפויות עולם ובשלוש מדליות באליפויות אירופה (שתי זהב ואחת כסף).

14. ירדן ג'רבי, ג'ודו (30 נקודות) – ירדן ג'רבי זכתה בכל כך הרבה הישגים מרשימים ובתקופה כל כך קצרה. למעשה, היא השיגה כמעט את כל הישגיה במחזור אולימפי בודד שלאחריו פרשה. קצת חבל, ואני חייב לומר שאני מאוד שמח שהרוח השתנתה והיום זכייה במדליית ארד אולימפית אינה מהווה "התגשמות כל החלומות" ורוב הספורטאים שזוכים במדליות אולימפיות ממשיכים להתחרות גם לאחר מכן. לג'רבי מדלית ארד אולימפית מריו, שתי מדליות באליפויות עולם (זהב וכסף) ושלוש מדליות באליפויות אירופה (אחת כסף ושתי ארד).

13. מיכאל קלגנוב, קייאקים (33 נקודות) – קלגנוב ה יה קרוב להיות הישראלי הראשון שזוכה בשתי מדליות אולימפיות, כשסיים בסידני עם מדלית ארד ובנוסף לכך מקום רביעי. הוא התחרה בשתי אולימפיאדות נוספות והעפיל בהן לחצאי גמר, אבל זה לא הספיק כדי לקבל נקודות דירוג לפי המודל. בנוסף, הוא זכה במדלית כסף באליפות עולם ובשתי מדליות זהב באליפויות אירופה.

12. חנה קנייזבה מיננקו, אתלטיקה (34 נקודות) – לא שאני חושב שחנה נותנת חשיבות רבה לדירוג הזה, אבל חבל עבור אתלטית העל הזו שפרשה ממש לאחרונה, שלא עשתה את כל הקריירה בישראל ולכן רק חלק מההישגים שלה מנוקדים. למרות שהיא לא זכתה במדליה אולימפית, היו לה הישגים מרשימים בשלוש אולימפיאדות, כשרק בגין שתיים מהן בהן ייצגה את ישראל היא מקבלת ניקוד, פעם אחת על מקום חמישי בריו ופעם אחת על מקום שישי בטוקיו. הניקוד על ההישגים האלה יחד עם הבונוס הענפי מקנים להישגיה האולימפיים ניקוד משמעותי. בנוסף, יש לה מדלית כסף באליפות עולם ושתי מדליות באליפויות אירופה (כסף וארד).

11. אלכס אברבוך, אתלטיקה (35 נקודות) – אברבוך אמנם לא זכה במדליה אולימפית, אבל העפיל פעמיים לגמרים אולימפיים באתונה וסידני בהם סיים במקומות 8 ו-10, וקיבל על ההישגים ניקוד שכלל גם את הבונוס הענפי המאוד מוצדק. בנוסף, אברבוך השיג הישגים אדירים באליפויות עולם ואליפויות אירופה באתלטיקה. יש לו שתי מדליות באליפויות עולם (כסף וארד) ושתי מדליות זהב באליפויות אירופה.

אלה הספורטאים המדורגים במקומות 11-20. שלושה נציגים לג'ודו, שלושה נציגים לגלישת רוח, שני אתלטים, מתאבק וקייאקיסט. שישה מהם מדליסטים אולימפיים ועוד ארבעה שהגיעו להישגים מעולים אבל פספסו את המדליה האולימפית.
נותר לדרג את 10 הספורטאים האולימפיים הישראלים הטובים בכל הזמנים ואת זה אעשה בטור הבא. בינתיים אתם מוזמנים לנחש בתגובות מי הם יהיו.
1. ארטיום
2. לינוי
3. גל פרידמן
4. אריק זאבי
5. יעל ארד
6. נבחרת ההתעמלות (אם מסתכלים על הטוטאל ולא נבחרת ספציפית)
7. קורזיץ
8. לונה צ'מטאי
9. אנסטסיה גורבנקו
10. מארו טפרי
דירוג שלי לעשירייה תוך ניסיון לקלוע גם לסדר: 1. ארטיום דולגופיאט - מלך העולם 2. גל פרידמן
3. אריק זאבי 4. לינוי אשרם 5. לי קורזיץ'
6. אלכס שטילוב
7. נבחרת ההתעמלות האומנותית (מפריז)
8. יעל ארד 9. אנסטסיה גורבנקו 10. אסתר רוט שחמורוב
ברצוני לציין שחוץ מהמקום הראשון שמוביל בפער עצום והמקום השני שנמא במרחק גדול מהבא אחריו, באופן מפתיע מקומות 3-10 יחסית קרובים אחד לשני. אמתין בציפייה לטור הבא. תודה לך נועם!
ניתוח מעניין במיוחד ואותי באופן אישי מפתיע לגבי חלק מאלו שבכלל לא נכנסו לדירוג ולגבי חלק מאלו המדורגים רק בין 11-20. בכל מקרה ממתין במתח לגבי דירוג עשרת הראשונים. ההימור שלי (בשים לב לשיטת הניקוד) - ארטיום דולגופיאט הספורטאי הגדול בכל הזמנים.
הימור לעשירייה בלי סדר: דולגופיאט אשרם שטילוב ארד זאבי פרידמן יואל סלע ואלדד אמיר קורזיץ רוט שחמורוב והנבחרת האמנותית בפריז